Hjälp svenska bönder och djur i torkan

Värmen är kvävande. Sverige brinner. Och våra djur kommer inte att ha mat i vinter. Det är alltså hökatastrof bigtime. Vi har ju egen gård och tar eget hö till våra hästar. I år fick en förstaskörd som bara var hälften så stor som ett normalt år. Och med den här fortsatta stekvärmen lär det inte bli någon andra skörd heller. Vi har precis så att det räcker till våra egna djur, förutsatt att betet räcker september ut vilket är väldigt oklart i dagsläget. Som hästägare är jag medlem i en massa fodergrupper på Facebook och tonen där är nu panikartad. Och i lantbruksgrupperna är det ännu mer panikartat. Folk börjar importera från Lettland, Finland, Holland och Polen. Blir lurade, får skithö med stånds och annat skräp i. Priserna är uppe i det dubbla. Bönder måste slakta sina djurbestånd. Det är katastrof, tro mig! För att hjälpa bönderna och djuren:

  • Köp svenskt kött!
  • Om du har mark – träda eller vall – som inte är betad eller slagen: gå in på Foderhjälpen2018 på Facebook och erbjud din hjälp.
  • Har du hösilage, hö eller halm som du inte behöver, lägg ut i fodergrupper på Facebook.
  • Spara på vattnet. Grundvattennivåerna är rekordlåga.
  • Dansa regndanser, be till gudarna om regn och för guds skull: grilla inte. Fimpa inte i naturen. Håll inte på med eld överhuvudtaget.

Write a comment