Synd Uppdrag Granskning

Såg Uppdrag Granskning i förrgår. Och programmet lämnar mig inte.

Jag är besviken och frustrerad över att UG misslyckades med granskningen vi alla behöver så mycket.

Jo, det gör vi! Behöver förstå vad som gick fel hösten 2017. Och vad som gick rätt.

Gemene man i det här landet behöver förstå varför namnpubliceringar av ickedömda människor i etablerade medier är livsfarliga. Gemene man behöver sätta sig in i vad som händer när vi själva namnpublicerar på våra sociala medier. Gemene man hade behövt sig en välbehövlig lektion i varför vi måste låta domstolar avgöra någons skuld. Varför vi måste bevara vår rättstat där den grundläggande principen är att den anklagade betraktas som oskyldig till motsatsen är bevisad. Varför vi inte kan tillåta ett parallellsamhälle som gör undantag från lagen. Jag hade velat se en intervju med en expert i straffrätt. Jag hade velat se en intervju med åklagaren som valde att lägga ner Cissi Wallins anmälan och förklara varför. Jag hade velat se en intervju med Pressombudsmannen.

Vi behöver å andra sidan också förstå att #metoo är en revolution som kritiserar vår rättstat. Som kritiserar det faktum att mäns våld mot kvinnor inte lagförs i tillräcklig utsträckning. Våldtäktsmän går fria. Män som misshandlar kvinnor straffas inte. När ord står mot ord har det nästan alltid varit till mannens fördel. Män som kallar sina kvinnliga kollegor för hora, fitta, luder på fyllan belönas med befordran på vissa arbetsplatser. När kvinnor ”skvallrar” om vad de utsatts för förpassas de till utmarkerna. Män skickar kukbilder, vräker ur sig sexistiskt skit, raggar gränslöst utan att checka samtycke, och tillåts bete sig som svin när de avvisas, osv, osv.

Allt det där som lagen inte kommer åt har vi tröttnat på. Svinaktigt beteende där män sätter sig över kvinnor. Män som göder den smaklösa bilden av alfahannen som härjar lite som han vill utan tillstymmelse till konsekvens. Tvärtom blir han upplyft och belönad för att vara sådan. Fredrik Virtanen kallar det Rock´n´Roll och tölpaktigt beteende. Jag kallar det sexism och förtryck. Och som Virtanen säger: Det är inte olagligt att filma en drogpåverkad tjej som dansar naken på ett bord utan att fråga först. Och med de orden låter han oss alla förstå att #metoo är den enda vägen. Time is up!

Jag förstår och respekterar helt och fullt de kvinnor som valt att outa namnen på sina förövare. Som lever med sin förtvivlan och frustration över att inte få upprättelse och inte ser någon annan utväg.

Men jag anser att de ansvariga utgivare som givit grönt ljus för att publicera namn på ickedömda brottslingar ska avskedas. De medier som bedrivit hetsjakt på ickedömda skall få stora och kostsamma konsekvenser.

I stället kommer hela Uppdrag Gransknings reportage att handla om Cissi Wallin och Fredrik Virtanen.

”Tänkte du aldrig på hans familj…” Frågan som Lina Makboul aldrig borde ha ställt till Cissi Wallin. Spiken i kistan för hennes fortsatta karriär som granskande journalist om ni frågar mig.

Hur i hela helvetet har det gått till på redaktionen när det här programmet klipptes, redigerades och gick igenom alla nålsögon? Hur kunde Lina Makbouls fråga som osar av förlegad attityd, okunskap, kvinnoförtryck – men som framförallt vittnar om att reportern redan har tagit ställning till att Virtanen är oskyldig till den våldtäkt som Cissi Wallin menar att han utsatt henne – vara med?

Att vidare belysa att ett vittne sagt att Cissi Wallin efter den påstådda våldtäkten ringde och fnissade och berättade att de hade haft sex, och mena att de uppgifterna borde få oss att tvivla på Cissi Wallin. Lyckligtvis är vi mer kunniga i dag (alla utom de i UG´s redaktion) och vet att fniss är en helt normal reaktion på extrem stress och att förnekelse är en vanlig psykologisk strategi för att hantera känslor av maktlöshet och skam.

Om reportaget ville granska mediernas namnpubliceringar av ickedömda varför då ägna större delen av programmet åt att ifrågasätta sanningshalten i Cissi Wallins vittnesmål och åt att låta Virtanen definiera sig själv som en helt vanlig snäll man med ett lite tölpaktigt beteende back in the days?

UG: Ni hade nåt väldigt viktigt att berätta för oss, men missade på öppet mål.

Write a comment