Tid för nässlor

Våren var mammas tid. Från mars till maj levde hon upp. Eldade i trädgården. Tog oss på vitsippepromenader. Skjutsade oss i skottkärror. Planterade tomater och anlade kryddland. Pekade på de blommande fruktträden med glädjetårar i ögonen och fick oss att se storheten i alltet. Dukade under äppelträden så att de föll blomsnö över oss och pannkakorna. Gullvivor i små vackra vaser överallt i huset. Hon ville möblera om, måla om, skaffa nytt, dammsuga bort det gamla. Pånyttfödelse. Och så var hon galen i nässlorna. Nässlor var ett undermedel som funkade mot allt i mammas värld. Så de skulle tas om hand. Skördas innan blomning och kokas soppa på. Den godaste soppan jag vet.

Här kommer receptet i år igen:

Barbros nässelsoppa

En liter nässlor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 potatisar

1 stor morot

1 liter vatten

3 dl grädde

Riv potatis och morot. Hacka lök och vitlök. Släng ner allt i stor kastrull och fräs i smör. Förväll nässlorna som du finhackat. Sila de förvällda nässlorna och häll i dem i grönsaksfräset. På med vatten och smula i buljongen. Koka tills du känner att potatis och morot är mjuka. I med grädde, salt/peppar och gärna lite Sambal Badjak. Mixa. Servera och njut med kokta ägghalvor i vackra tallrikar under en blommande hägg. Obs. Viktigt med den blommande häggen.

Write a comment