Den livsfarliga stressen

Nu vill jag berätta om något som är viktigt för mig och med din hjälp kan vi rädda människor från onödigt lidande.

När jag fick en utmattningsdepression 2007 hade jag absolut noll koll på hur farligt stress faktiskt är. Jag hade levt som om jag var odödlig, okrossbar och kunde hugga i hur mycket som helst när som helst och hur som helst. Jag slarvade med sömn, mat och återhämtning på alla plan. Trodde liksom att jag skulle prestera mig genom livet. Sen brakade allt. Rätt in i väggen med huvudet före. Jag har fortfarande kvar rester av min utmattning trots att det var nästan 9 år sedan nu. Jag är mer stresskänslig än förut, blir väldigt trött när jag träffat folk i stora sammanhang, är ljudkänslig och måste leva lite som Skalman med mat- och sovklocka för att må bra. Det är en sorg för mig att jag lät det gå så långt, samtidigt är jag glad att min kropp satte stopp  innan det blev ännu värre.

Dessvärre var jag nog inte ensam om att gå runt i den här okunskapen om vad stress gör med oss. Vi lever i ett samhälle där prestationer värderas högt och det är så lätt att dras med i hetsen kring det perfekta livet. Vi får inte lära oss om stress och psykisk ohälsa på samma sätt som vi får lära oss om kroppsliga krämpor, vilket egentligen är helt sjukt.  I vårt samhälle är allt som rör psyket och själen fortfarande så skam- och tabubelagt.

Ska det få fortsätta vara så? Nej! Nu har Hjärnfonden bestämt sig för att ändra på det här! Hjärnfonden är den enda ideella organisationen som stödjer forskning för hela hjärnan och nu behöver de vår hjälp. De vill ge oss kunskap och sätta stopp för den farliga stressen. Skicka ordet ”stress” i ett sms till 72901 för att vara med i Hjärnfondens upprop mot den farliga stressen.

Titta gärna på deras film här:

Write a comment