Tänk att mens kan ställa till det så

I samarbete med Plan Sverige.

Att mens är skam- och tabubelagt över hela världen är ett faktum. Vi kanske har kommit en bit på vägen här i Sverige när Liv Strömqvist ägnar ett helt sommarprat åt mens, men – hey – mensen är fortfarande blå i reklamen och nån mens-emoji ser vi inte röken av. Mensstigmat ligger fortfarande som en tung våt filt över världen.

I hela världen möts flickor av föreställningar om mens som något fult, farligt, smutsigt och skamfullt, vilket stigmatiserar flickor som har mens. Inom vissa kulturer, exempelvis i Nepal, får menstruerande flickor och kvinnor inte vistas i hemmet eller röra vid mat på grund av föreställningen att den då ska ruttna.

Hundratals miljoner flickor och kvinnor saknar möjlighet att sköta sin hygien på ett bra sätt under mensen. Var tredje skola saknar säkra och bra toaletter och i låginkomstländer har inte ens hälften av skolorna toaletter. Därför väljer många flickor att stanna hemma när de har mens och missar viktiga skoldagar. Skolresultaten påverkas och flickor nekas sin rätt till en god utbildning.

Om ni vill ge mig en push-present: Bli flickafadder hos Plan Sverige här!

Plan Sverige satsar nämligen lite extra på flickors rättigheter. De arbetar på flera sätt för att tillgodose flickors behov kopplade till mens, bland annat för fler säkra skoltoaletter som går att låsa ordentligt. Likaså ska flickor och kvinnor ha säkra möjligheter att gå på toaletten även vid naturkatastrofer eller om de är på flykt. De arbetar också för ökad tillgång till mensskydd och för att alla barn ska ha kunskap om hur kroppen fungerar och tillgång till god sexualundervisning.

Så himla himla viktigt tycker jag!

Write a comment