Hela tjocka släkten

Jag har ju alltid varit intresserad av historia. Vilka är vi och var kommer vi i från? För varje år som går desto mer intresserad blir jag av min egen släkts historia. Kanske har det att göra med att mamma dog förra året och att min moster som var släktens stora historieberättare inte heller finns längre. Jag saknar sagorna om de jämtländska kvinnorna som bakade tunnbröd, tjärnade eget smör och tog kossorna till Fäbodvallen om somrarna. Saknar mitt ursprung. Att släktforska har känts så svårt och dammigt på något vis. Sitta och leta i kyrkoböcker på bibliotek liksom…

Men så kom Ancestry in i mitt liv. En helt fantastisk sajt som tagit släktforskningen in i framtiden. Med ett enkelt DNA-test, det låter kanske läbbigt men det handlar om något så enkelt som att spotta lite i ett rör bara, så öppnar sig en helt ny historisk värld för en! Till exempel fick jag veta att en stor del av min släkt ursprungligen kommer från Norge. Jag som älskar Norge och har känt någon slags dragning dit! Och så fick jag kontakt med en släkting vars farföräldrar utvandrade till USA. Behöver jag ens säga att jag är besatt?? Helt otroligt roligt är det.

Ancestry har samlat kyrkböckerna digitalt så att man kan bläddra i dem hemifrån sin egen dator. De matchar släktingar genom DNA (vet nu med 100 % säkerhet att pappa är min pappa haha, det visade sig nämligen att han hade gjort testet före mig 🙂 Och deras tekniska lösningar gör att man blixtsnabbt kan se på en karta hur ens förfäder kan ha förflyttat sig flera århundranden tillbaka. Vill man så kan man även bygga ett gratis släktträd och då kan man få tips som hjälper till att hitta ny information om ens släktingar.

Jag rekommenderar er verkligen starkt att göra ett DNA-test på ancestrydna.se

Write a comment