Appropå flygets vara eller ickevara

Den nya hippa statusmarkören för hipsters/medvetna övre medelklass kulturfolks är helt klart att deklarera att man minsann har slutat flyga. Debatten pågår för fullt i etablerad media och jag ser tendenserna lite överallt. Man får peakar när man flyger till Marrakesh och delar sin resa på instagram nu förti’n. Man borde helt enkelt veta bättre och avstå från att uppmuntra folk till att flyga och fara. ”Du som är en sån vettig person, hur kan du bara ligga där och gona dig under en palm som om det ej funnes någon morgondag, va, va, va????” I grunden är det här ju en sund debatt. Det fattar jag också. Klimathotet är verkligt, stort, och kommer att slå ut både mänskligheten och djurriket om vi inte börjar agera.

Men, jag kan inte med klassföraktet som kommer i debattens kölvatten. Att de högsta rösterna som dumförklarar flygturisterna kommer från rika OCH (detta är ironiskt) redan beresta 40-plussare à la operadivan Malena Ernman som i sin profession haft den stora förmånen att få se hela jorden många gånger om – innan hon plötsligt utnämnde flyget till miljöbov numero uno och nu mer går i bräschen för de fina – de som uppoffrar sig för att rädda vårt klot. De fula, svennebananisarna, ska skämmas! Nu när flyget är billigt och således tillgängligt för svennebanan så ska det smutskastas och man ska sitta där med dåligt samvete för att man vill ta del av det som de bättre bemedlade gjort i 25 år. Åka till Thailand. Köpa sommarhus i Spanien. Flyga på weekendresor med sin partner. Ush och fy. Skam och ve. Svennebanan ska pumpas med dålig feeling och i vanlig ordning stämplas med underklassstämpel vars innebörd är okunskap och idioti samt få höra att det är dem som förstör vårt jordklot.

Och det är ju förstås inte sant alls.

Lösningen kan inte ligga på individnivå. Den måste avkrävas stora globala företag och stater. Den måste ske via lagstiftning, skatter och straffavgifter för de som vägrar hoppa på tåget. Subventioner och bidrag till de som jobbar proaktivt för mindre utsläpp. Allt annat är bara posering.

Write a comment