Afghanistan

I går gav jag Katerina Janouch en utmaning. Jag bad henne åka till Afghanistan och metodiskt och med hjälp av experter på plats kartlägga hur farligt landet är för de unga som blir nekade asyl i Sverige, i stället för att sitta här i Stockholm och tro, tycka och skapa missvisande texter om saken. Jag erbjöd henne att göra ett journalistiskt uppdrag tillsammans med mig. Det var en rakt igenom ärlig inbjudan. Jag hade med största intresse velat gymma på de där gymmen och boka boende via airbnb som hon påstår är en garanti och symbol för att Kabul är ofarligt.  Jag vill förstå var Katerina får sin omvärldsuppfattning från. Vill förstå hennes motiv och intentioner. Kanske hade vi kunnat mötas på vissa plan.

Upprinnelsen till min inbjudan var Katerina Janouchs blogginlägg där hon ifrågasatte hur farligt det egentligen är i Afghanistan, implicit menar hon att ensamkommande barn (hon kallar dem män eftersom hon menar att de oftast ljuger om sin ålder) därifrån med rätta nekas asyl här eftersom Afghanistan inte är på långa vägar så farligt som svenska UD vill få det till. Här är ett utdrag ur hennes blogg:

”Bilden föreställde Dinamarca sittande på trappen på Medborgarplatsen, i glatt samspråk med ensamkommande på den långdragna manifestationer där man kräver att afghanska unga män (som gärna tituleras som barn av medier som är med i en ljuglek som historikerna lär använda som analys på hur man kan bluffa en hel befolkning) ska få stanna i Sverige trots att många av dem saknar asylskäl och har fått avslag ett flertal gånger. Istället för att återvända till Afghanistan som är långtifrån så osäkert som bland annat Dinamarca vill göra gällande, demonstrerar männen och kräver ”amnesti” från utvisningarna. Så sent som i november 2016 hade Aftonbladet ett resereportage om Afghanistan. Jag är ingen expert men alla intresserade kan läsa att det finns airbnb och gym och att landet moderniseras. Enligt norska UD är bara 2 av 34 provinser osäkra att vistas i. Med tanke på hur det skjuts och sprängs i Sverige numera kanske det rentav är tryggare på landet i Afghanistan än säg i Kista?”

Det här inlägget gjorde mig upprörd. Trött på ”alternativ sanning” och åsiktsbaserad journalistik. Trött på att Katerina Janouch ger sig ut för att skapa en journalistisk produkt (Katarina Magasin) där hon beskriver verkligheten som den ”egentligen” är. Trött på att hon bara hänvisar till källor som stärker hennes redan färdiga tes och väljer att utesluta svenska migrationsverkets egen bedömning, Amnestys bedömning, Human Rights Watchs bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan.

Katerina Janouch avböjde min inbjudan. Hon gjorde sig lustig över mig och kallade mig mediakåt samt tramsig. Hon har bättre saker för sig än att åka till Afghanistan. Stefan Löfven borde åka i stället. Det säger allt om hennes ambitioner att verkligen ta reda på fakta.

Write a comment