Apropå systerskap och kosttillskott

Måste lägga mig i ytterligare en debatt som pågår kvinnor emellan. Den här gången handlar det om piller.

Multientrepenörerna Hannah Widell och Amanda Schulman har gått in med hull och hår i kosttillskottsbranchen. De saluför nu kosttilskottet Hers, ett multivitamin/mineralpiller som beskrivs som ett lyxigt kosstillskott för den aktivt medvetna kvinnans behov. Den påstås balansera hormonella obalanser samt minsta trötthet och utmattning. Systrarna marknadsför sitt kosttillskott i sina sociala medier och i sin podd. De uppmanar sin mycket trogna följarskara att dela med sig av sina erfarenheter av Hers under hashtaggarna #hersvitamins och #hers.  Så här skriver Amanda Schulman på sin instagram den 29 mars: ”Mitt Happy place just nu är när jag läser vad ni skriver om Hers och hur det har påverkat er, ni som har ätit det ett litet tag nu. Besatt är jag. Kan ni inte lägga upp bilder, skriva och tagga med #hersvitaminsså alla som är nyfiknakan hitta och läsa? Och för er som vill köpa så hittar ni den i butik på @lifesverige eller klicka hem på nätet på @betteryousverige. Länk i min bio. #reklam

Nu har en kritikstorm mot systerduon brutit ut. I bräschen gick Sara Martinsson, skribent på politism.se

Hon pinpointar  i den här texten skickligt hur systrarna Schulman/Widell har regisserat sin egen marknadsföringskampanj och på så sätt kommer undan att EU har lagar kring vad man får säga om ett kosttillskott när man saluför det. Det är förbjudet att påstå att en produkt kan förebygga, lindra eller bota sjukdomar eller andra ohälsotillstånd. Ett kosttillskott kallas just kosttillskott och inte läkemedel för att det inte är prövat i studier och ej godkänt av läkemedelsverket. Man kan alltså inte uttala sig om huruvida kosstillskott faktiskt hjälper eller inte. Hannah och Amanda kommer förbi denna i mitt tycke kloka lagstiftning genom att låta sina fans/följare sköta marknadsföringen av de extremt hälsofrämjande effekterna åt dem. Vanliga kvinnors vittnesmål om botad pms/minskad trötthet/viktnegång osv kan lagen inte komma åt.

Sara Martinnson gör i sin text ett enormt viktigt drag. Hon bemödar sig om att vända sig till pålitliga kunskapskällor för att höra efter om det är rimligt att köpa 60 piller i glossig förpackning för 399 kronor och förvänta sig någon hälsofrämjande effekt:

”Jag tar kontakt med Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, och frågar henne om jag borde ge HERS en chans.

– Den här produkten verkar inte vara kontrollerad av Läkemedelsverket och användning kan därför vara kopplad till risk. Det har hänt tidigare att icke kontrollerade kosttillskott haft allvarliga biverkningar, förklarar hon.

– Dessutom har produkten inte testats i någon studie, och påståendena har därför ingen vetenskaplig evidens. Man tar en risk om man använder okända/icke kontrollerade produkter som det finns många av på marknaden och vissa individer påstår att de kan göra ”underverk”.

Jag vänder mig också till Livsmedelsverket. Där får jag tag i nutritionisten Hanna Eneroth, som tittar närmare på HERS ingredienser.
– Man behöver inte äta det här, säger hon, efter att ha konstaterat att tillskottet är en blandning av näringsämnen, antioxidanter, bakteriekultur samt extrakt från växter och djur.

– Det finns inte stöd för att en komplettering av vanlig mat med vitaminer, mineraler eller antioxidanter skulle vara bra för hälsan för det stora flertalet och jag ser inte några fördelar med just den här kombinationen för någon riskgrupp. Alla livsmedel vi äter är en del av en helhet. Därför är det inte säkert att ett koncentrat av ett livsmedel, till exempel broccoliextrakt, ger samma effekt som broccoli, eftersom till exempel fibrerna och vattnet saknas.

På senare år har försäljningen av kosttillskott och vitaminer ökat. Samtidigt visar studier att friska personer som äter en allsidig kost i de allra flesta fall inte behöver ta tillskott. Att tillföra mer vitaminer när man inte har en konstaterad brist kan tvärtom skapa en obalans i kroppen, och vara rent av skadligt.”

Hannah Widell och Amanda Schulman saluför alltså ett preparat som inte är prövat, godkänt eller testat. Produkten kostar 399 kronor. Det är väldigt dyrt i jämförelse med andra liknande preparat. I synnerhet om de här pillren är totalt overksamma.

Jenny Strömstedt hakade på i den här debatten och skrev en som vanligt vass krönika på temat. Läs här.

Nu har debatten alltså dragit i gång i systrarnas kommentarsfält på instagram. De får mothugg och kritik. De får frågor om huruvida detta är lurendrejeri eller ej.

Och nu de blir ivrigt försvarade av sina fans. Alltså intill galenskap. De som vågar sig på att förhålla sig kritiska (Jenny Strömstedt och några till vågar sig in i kommentarsfältet för att svara på det som riktas mot dem) får motta huge amounts av hat. Alltså hat. Helt sjukt är det. Alltså vi talar om kvinnliga journalister som granskar kvinnliga entrepenörer och blir utsatta för extremt hat. In och kolla på @mandyschulmans instagramkonto i kommentarsfältet nu så får ni se hur vidrig ton det är därinne. Som sektmedlemmar som försvarar sin sektledare utan kritiskt tänkande över huvudtaget. Extremt obehagligt.

Till Hannah och Amanda samt deras fans vill jag säga följande:

Nej det är inte kvinnohat, avundsjuka eller missunnsamhet som ligger bakom kritiken mot er produkt. Det är sunt kritiskt tänkande som har väckt debatten. Kritiskt tänkande ÄR kärnan i en demokrati, det är kärnan bakom sunda beslut, kärnan bakom framgång ur alla livets aspekter, det är också kärnan i allt gott entrepenörskap.

Jag vill också säga att bara för att en inte gillar Hers så betyder inte det att en inte gillar er, eller vill krossa er. Livet är INTE svart/vitt. Jag gillar er podd. Jag gillar era kläder. Jag gillar många av era fantastiska och inspirerande idéer. Men jag ogillar att ni gör stora pengar på vin. Och nu på ett oseriöst alldeles för dyrt piller. För pengar tjänar ni. Stora pengar. Och det unnar jag er. Men inte när de tjänas in på tveksamma sätt. Och ni måste lära er att ta kritik. Ni måste lära er, samt era lyssnare/följare/fans att tänka kritiskt. Vi går ett mycket mycket farligt samhällsklimat till mötes annars.

Write a comment