Kroppsaktivsim versus Smalhets

Vet inte om ni liksom jag följer Katrin Zytomierska och Lady Dahmer på instagram och blogg? Lady Dahmer har ju senaste året varit väldigt mycket inne på kroppsaktivism. Att tjocka människor ses som second best, att tjocka kvinnor är längst ner på skalan av människor i vårt samhälle. Att tjocka personer utsätts för en form av hat dagligen som smala eller ”normalviktiga” aldrig kan förstå och uttala sig om. Som en del i könsmakstordningen vill patriarkatet hålla kvinnor i grepp genom att få oss att hata våra kroppar, späka våra kroppar, kontrollera våra kroppar. En smal kvinna har ett högre marknadsvärde. Och det pinpointar Lady Dahmer och diskuterar med den ära. Väldigt intressant och givande och belysande. Alltid bra med nya perspektiv som öppnar dörrar till ny syn eller ickesyn på kroppen.

Katrin Zytomierska å andra sidan älskar ju att vara smal och i stort sätt hela hennes flöde handlar mer eller mindre om kampen mot ”övervikt”. Hon har ju nyss klämt ut en unge och hatar sin ”feta” mammakropp. Gör sig rolig över det och så vidare. Hon driver ju ett företag som vill att kvinnor ska äta LCHF främst för att kunna bli smala. Hälsoaspekten kommer i andra hand som jag har uppfattat det. Är man smal så blir man lycklig. Typ. Om dett tycker ju Lady Dahmer mycket. Hon anklagar Katrin för att vara en oansvarig förebild som hetsar kvinnor till kroppshat.

En kamp mellan dessa kvinnor pågår nu för öppen ridå i kommentarsfälten och de tycks hetsa varandra till att spetsa sina respektive åsikter.

Och jag börjar tycka att det känns helt galet faktiskt.

Lady Dahmer lägger ut bilder på sin provocerande ”lunch” bestående av kanelgifflar och pucko varvat med bilder på sin ”tjocka” (hennes egen definition) kropp i olika positioner. Vägrar anpassa sig. Vägrar skämmas. Samtidigt som hon verkar hata sin kropp jättemycket när man läser hennes texter.

Katrin lägger upp en bild på sin postpartumkropp och skriver om hur hon vantrivs med sina extrakilon och att hon hatar att anklagas för kropps-/vikthets för att hon skriver så.

Vad jag känner inför den här ”debatten”= TRÖTT, TRÖTT, TRÖTT. Vill inte läsa ett ord till om kroppar. Om kvinnokroppar. Om hur kvinnor bör eller inte bör känna inför sina kroppar. Hur kvinnor i offentligheten borde ta ansvar eller inte vad de sänder ut. Lady Dahmer faller på eget grepp. Objektifierar sin egen kropp. Definierar den. Sätter in den i ett fack. Gör våld på sig. Anser jag.

På precis samma sätt som Katrin.

Och det gör mig trött och ledsen.

Write a comment