Att rida i solnedgången

Livet med häst på sommaren. Så enkelt. Så underbart. Så fint. Jag vill ju att mina hästar ska få leva ett naturligt livsom möjligt. Och med naturligt menar jag att jag i möjligaste mån vill ge dem ett liv som efterliknar vildhästens. Den största skillnaden mellan vildhästens liv och tamhästens är ytorna de lever på. Hästen är gjord för att vara i rörelse under dygnets flesta timmar. De rör sig över stora ytor, ofta flera flera mil om dagen, för att söka föda och vatten. Många tamhästar står på box 16.00-8.00 och går ut i små små hagar under dagtid.

Den andra stora skillnaden är att hästar är supersociala flockdjur. De lever i stora grupper och är helt och hållet beroende av sin flockgemenskap. Många håller sina tamhästar i ensamhagar o i ensamboxar. Hela sina liv. Som att låta människor bo i isoleringsceller. Inte så schysst va. Och ni som menar att hästar kan socialisera över staketet och genom bogaller har aldrig sett hur hästar gör när de socialiserar på riktigt.

Den tredje skillnaden är att hästar i det vilda äter en mycket mer varierad kost än den vi erbjuder. De äter bark, lavar, kvistar, ängshö, örter mm. De äter absolut inte raffinerat spannmål i stora lass tre gånger/dag. De äter utspritt över hela dygnet och de känner inte mättnad i magen utan genom antalet tuggor den tuggar.

Jag fattar att det är svårt att ge våra tamhästar liv som liknar vildhästarna all the way liksom. Men en kan ju försöka sträva dit hän. Mina totos lever till exempel i flock nu på sommaren i en jättehage. På vintern flyttar flocken till lösdriftshagen som är lite mindre men ändå stor och utformad så att vatten o serveras i varsin del av hagen så att de får vandra en hel del. De har fri tillgång på foderhalm som toppas med ängshö med låga sockervärden men höga proteinbristen två gånger om dagen.

Resultat av denna hästhållning är ostressade, glada, ohalta, harmoniska hästar som har sitt eget språk intakt och därför blir lättare att träna/kommunicera med!

image

3 kommentarer

  1. Hej!
    Tänk att det kan kännas så skönt att hitta systerskap hos personer jag aldrig träffat, via bloggar o social medier… Jag har mycket gemensamt med dig, i ditt medberoende, din uppväxt o nu även hästarna! Är hästtokig o har en hästtokig dotter, o vi är sådär \”åååhhh, en häst\”-hästtokig så fort vi ser en häst, måste klappa den o vill inte tvätta händerna sen…hihi…du fattar!!
    Nu när du beskriver din syn på hästhållning blir jag lycklig o tacksam att det finns hopp om mänskligheten iaf, o kommer somna m ro i sinnet o energi till att också en dag ha egna hästar som kan få leva det livet!!
    Synd att du slutar driva Riksten, annars hade jag ställt mig i kö där. Men roligt för dig att kunna bo o ha hästar på samma plats! Lycka till o stor kram, Sara

  2. Och tack för superbra \”prat\” i \”Sommar o vinter\” i P1!! Kramar Sara

  3. Många ryttare hävdar dock att deras hästar blir stressade av ett sådant liv. Oftast de som tävlar hög nivå och har lite blod i sin häst säger att deras häst bara slappnar av när den är inne. Gillar ditt resonemang men tycker att det är intressant att folk har så olika uppfattning:)

Write a comment