Nej jag blir inte kränkt

för att någon inte vill skaka min hand.

Det blåser kring Miljöpartiet. Mehmet Kaplan har dinerat med en högerextrem och nu ”vägrar” MP-företrädaren Yasri Khan att ta i hand med kvinnor. Oacceptabelt skriks det till höger och vänster. Muslimer som beter sig oacceptabelt. Muslimer som vägrar anpassa sig. Muslimer som inte respekterar kvinnor. Yadayadayada.

Ministern Aida Hadzialic (S) reagerar mycket kraftigt på agerandet.

”– Jag är förbannad, det här är helt oacceptabelt. I Sverige behandlar vi män och kvinnor lika”, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

 Den här muslimska mannen bör avgå. Han bör inte få företräda partiet. Han bör anamma våra ”svenska” seder där vi behandlar män och kvinnor på samma sätt. Bullshit bullshit bullshit.

”I sverige behandlar vi män och kvinnor lika”. Hahaha. Tillåt mig tala om för dig att det påståendet är rent hyckleri. Det må vara en strävan. Men vi behandlar INTE kvinnor och män lika i Sverige. Jag orkar inte rabbla alla tusentals exempel på att det inte är så, men vi är väl alla överens om att det påståendet inte stämmer.

1.Varför skulle en handskakning vara det mest respektfulla en man kan visa en kvinna? Varför tolkar vi två händer som möts och kramar om varandra som ett sådant otroligt tecken på respekt plötsligt?

2. Hela världen är full av olika kulturellt och religiöst motiverade sätt att hälsa på varandra. I Frankrike pussas man på kinden. Vilket jag personligen kan avslöja att jag avskyr. Vill inte att vilt främmande människor vidrör mitt ansikte med sina munnar. Tycker det känns extremt intimt. Här i Sverige har vi gått från den klassisk handskakningen till att kramas i tid och otid. Även med människor vi inte känner. Inte helt bekvämt för alla. I Sydafrika så ser handskakningen helt annorlunda ut än vår. I Thailand och Indien gör man en så kallad wai i stället för att ta varandra i hand.

3. Det handlar om en kulturellt/religiöst förankrad föreställning om vad som är respekt för det motsatta könet och en människas integritet. Att inte röra vid någon i onödan.

4. Vi har religionsfrihet i Sverige. Så länge någons religionsutövning/övertygelser/tro inte skadar andra människor så måste det vara upp till var och en som individ att tro som hen vill. Så länge alla människors lika värde respekteras så kan vi inte gå in och döma andra människors kulturella uttryck, kroppsspråk, sätt att hälsa, sätt att röra vid eller inte.

5. Ja, jag blir galen av att många i det här landet tycker att vårt sätt, det ”svenska” sättet är det NORMALA. Det bästa. Det minst kränkande. FÖR ALLA. Tänker man så är man ute på hal is. Då är man inget annat en en klassisk översittare. En kolonisatör.

6. Vår kultur är för människor från andra delar av världen verkligen en kultur som förtrycker kvinnor. Man måste kunna ta på sig andra glasögon än sina egna. Inte utgår i från att de andra är onda. Att de andra inte har förstått. Att de andra ligger utvecklingsmässigt efter. Vi måste kunna se att vi är en kultur bland många många andra. Och den ena är inte mer rätt eller fel än någon annan. Alla har vi våra skavanker. Vår ofullkomlighet. Vår orättvisa.

Det var bara det.

125 kommentarer

 1. Här en mycket talande text av Nima Dervish som alla borde läsa!

  \”Vi ska bryta normer – men ni ska slippa.
  Kanske är den mest angelägna normen för svenskar att börja bryta den alltför länge rådande naivitetsnormen.\”
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article22698418.ab

 2. Jag tycker att din text är viktig ur många aspekter. I synnerhet att du tar upp och kritiserar påståendet att vi behandlar kvinnor och män lika i Sverige. När då? Mig veterligen är vi väldigt ojämställda i vårt land – enklast att se det är att titta på lönerna.
  Och när det gäller att ta i hand. Jag hade glädjen över att ha en klok svensk, läkare vid min sida under en middag som är gift med en muslimsk kvinna. Av respekt för henne har han valt att avstå från alkohol till exempel. Hur många svenska män tar ett sådant beslut undrar jag. Han berättade vidare om hur han arbetat bland muslimer i Indien och tagit i hand som vi gör i Sverige med kvinnor som män. Det blev tillslut ett stort problem och han kände sig väldigt dum när det uppdagades att kvinnorna kände sig kränkta över att han ville ta i hand. Det betraktades som en alltför intim handling. Som du Sanna också skriver angående kindpussar och kramar. Det är jätteproblematiskt när någon kliver innanför vår privata sfär och kränker våra gränser.
  Jag tycker att det är mycket viktigt att frågan belyses ur flera perspektiv. Exempelvis finns det hälsocentraler och sjukhus där läkare konsekvent slutat ta i hand av vårdhygienska skäl. Jag vet inte om jag tycker att det är en så bra idé överhuvudtaget att behöva ta i varandra när man hälsar. Av hänsyn till gränser för vad som är intimt för olika människor men också för att förhindra smittspridning. En bugning kanske inte är så dumt att införa?

 3. Nu är det ju så att det finns mängder av ANDRA muslimer som OCKSÅ reagerat negativt angående Yasri Khan. Snälla, avsätt en halvtimme eller så och du kommer hitta mängder av texter där andra muslimer försöker förklara att Yasri Khans inställning anses extrem och oacceptabel även i många muslimska länder. Att vägra skaka hand med personer av motsatt kön är knappast norm överallt i den muslimska världen.

  Det här är ingen \”vi mot dem\” -fråga, som handlar om att \’vi i väst\” är intoleranta mot andras sätt att leva och tro. Om du tror att det enbart är det det handlar om, vad har du då att säga till alla de muslimer som reagerat negativt och menar att Yasri Khans beteende är oacceptabelt och inte representativt för muslimer som grupp?

  Aida Hadzialic som du tar upp är bara en av många muslimer som reagerat negativt.

 4. Vilken väldans tur då, att du inte har någon som helst makt i Sverige så att vi slipper bekymra om oss att dina åsikter skulle ha betydelse.

 5. Jag tycker detta var jätte bra skrivet a dig Sanna!

  Är själv en muslimsk tjej 28 år. Jag bär slöja, visar inte hud annat än ansiktet, fötter och händer men klär mig i tex vanliga jeans och långärmade överdelar köpta från vanliga butiker som Hm och Mangos osv men med slöjan så sticker jag ändå andra i ögat, hur \”västerländska\” alla mina andra klädesplagg jag bär än är. Och jag tar inte män i hand för jag vill undvika onödig hudkontakt med främmande män. Så är det bara. För mig känns det ej bra att ta främmande män i hand. Varför kan man inte acceptera detta? Har kompisar av andra könet som jag trivs bra med och tycker om att prata och hänga med i sociala sammanhang osv men jag undviker hudkontakt. Om jag möter en man som automatiskt sträcker fram handen ler jag vänligt och säger \”tyvärr tar jag inte i hand, av religiösa själ\”. Och vi fortsätter konversera efter det helt som vanligt. Har aldrig varit med om någon man som verkat bli kränkt eller ledsen för att jag inte kunnat krama dennes hand med min hand. Men vad vet jag. Kanske blir dem jag inte tar i hand jätte ledsna över detta, hur trevligt vi annars har det förutom denna lilla detalj?

  1. Jag fattar inte hur folk kan kalla det \”kulturella skillnader\” bara – det är att män inte vill ta kvinnor i hand för att vi blir så sexualiserade att vi inte kan vidröras. En ursäkt som ligger till grund för så mycket kvinnoförtryck i världen. Religion är en privatsak och ska inte få användas för att förtrycka andra. Att detta blir accepterat visar bara hur den muslimska befolkningen börjar inverka på det svenska samhället mot en kvinnosyn vi arbetat så hårt för att ta oss ifrån.

Write a comment