Flowers for Elaine

Elaine Eksvärd. Veckans hjälte. I dagarna släpptes hennes bok Medan han lever. En berättelse om att bli utsatt för sexuella övergrepp som barn. Så jävla modig och viktig berättelse. Viktig debatt också i kölvattnet av den här boken. Elaines pappa blev aldrig dömd för de övergrepp han begick mot henne, därför väljer en del media att inte skriva om hennes bok. Av hänsyn till de pressetiska reglerna, av hänsyn till tesen att en ej dömd man bör betraktas som oskyldig tills motsatsen är bevisad i domstol.

Jag är dubbel i frågan. Historien är ju dessvärre full av exempel på oskyldigt dömda. Filmen Jakten med Mats Mikkelsen i huvudrollen är en sådan historia. Här har ni  en berättelse om Åke som pakdes ut som pedofil och fick sitt liv förstört.

Men sen har vi också vetskapen om att alldeles för många pedofiler går runt utan att bli dömda. Brist på bevisning. Ord står mot ord. Anhöriga vägrar ställa upp som vittnen. Anhöriga väljer att blunda. Barn, våra allra mest utsatta juveler, blir ej trodda. För jävligt.

I Elaines fall så borde väl pappan eller hans anhöriga sedan länge ha gjort sina röster höra om Elaine for med osanning. Han har haft lång tid på sig att offentligt neka. SÅ har inte skett. Skulle tro att förlaget också låtit honom läsa boken. Och han tycks inte ha kommit med någon stämningsansökan ännu.

Keep up the good work Elaine. Du är min hjälte.

Screenshot_2015-03-26-19-49-362

Write a comment